Speech-Music Therapy for Aphasia (SMTA) – april- september 2024

Speech-Music Therapy for Aphasia is een behandelprogramma voor mensen met een spraakapraxie en/of afasie. Het is een combinatiebehandeling van logopedie en muziektherapie. Het uitgangspunt van SMTA is dat diverse muzikale parameters het spreken ondersteunen en stimuleren.

Doelgroep

Samenwerkende logopedisten en muziektherapeuten die werken met mensen met spraakapraxie en afasie.

Doel

Leren toepassen van de SMTA.

Data

Dag 1:  donderdag 4 april 2024
Dag 2: donderdag 19 september 2024

Accreditatiepunten

ADAP (logopedisten): 15 punten
Register Vaktherapie (muziektherapeuten): 18 punten

Eerdere beoordeling

8,5

Inhoud en werkwijze

In deze cursus leer je de theorie en achtergronden van de SMTA en de opbouw van de behandeling kennen. Vervolgens oefen je de toepassing van de SMTA met jouw medecursisten. Na deze eerste dag dien je een periode lang ervaring op te doen in jouw eigen werksituatie. Je maakt tevens een opname van een SMTA-behandeling in je eigen werksituatie die je voorafgaand aan de tweede cursusdag aan de docenten toestuurt. Tijdens deze dag wordt een aantal opnames gezamenlijk geëvalueerd en volgt er feedback op jouw handelen.
Let op: Om dag 2 van de cursus te mogen volgen dien je vóór cursusdag 2 een opname van een SMTA-behandeling op te sturen. Wanneer je geen opname inlevert, kan je dag 2 niet bijwonen en vervalt jouw inschrijving (kosten worden niet gerestitueerd).

Duur

2 cursusdagen (14 SBU)
zelfstudie (6 SBU)

Docent

Joost Hurkmans (logopedist/klinisch linguïst) en Esther Grit (logopedist)
Gerdien Lindeboom (muziektherapeut)

Kosten

€ 800,- per persoon. Bij gezamenlijke opgave door logopedist en muziektherapeut (dit heeft de voorkeur) zijn de totaalkosten voor het duo 1500,-.
Bij gezamenlijke opgave dien je allebei onderstaande aanmeldstappen te doorlopen. Zodra je aan het betalen toekomt kies je voor de betaalmethode ‘per factuur’ en vragen we je even contact op te nemen.

Indien je je alleen aanmeldt, ben je verplicht om tussen dag één en dag twee samenwerking te zoeken met een eerder geschoolde SMTA-therapeut.

Toelatingseisen

  • Voor logopedisten: afgeronde HBO-opleiding Logopedie
  • Voor muziektherapeuten: afgeronde HBO-opleiding Muziektherapie of Muziekagogie

Materiaal/literatuur

Voorafgaand aan de eerste cursusdag doorloop je een e-learningsmodule. Hiervoor krijg je een tijdelijk account op het leerplein van Revalidatie Friesland.

Voor meer informatie kan je contact opnemen met opleidingsadviseur Line Atsma van de Revalidatie Friesland Academie: academie@revalidatie-friesland.nl of via tel.nr. 088 580 1287.