Speech-Music Therapy for Aphasia (SMTA) voor kinderen

SMTA voor kinderen is een behandelprogramma voor kinderen met een spraakontwikkelingsdyspraxie, verworven kinderafasie en/of spraakapraxie. Het is een combinatiebehandeling van logopedie en muziektherapie. Het uitgangspunt van SMTA is dat diverse muzikale parameters het spreken ondersteunen en stimuleren.

Voor wie?

Samenwerkende logopedisten en muziektherapeuten die werken met kinderen met spraakontwikkelingsdyspraxie, verworven kinderafasie en/of spraakapraxie.

Doel

Leren toepassen van SMTA bij kinderen.

Data

Dag 1: donderdag 3 april 2025
Dag 2: donderdag 26 juni 2025

Accreditatiepunten

Het register Vaktherapie en ADAP hebben 18 punten voor deze cursus toegekend.

Eerdere beoordeling

8,5

Inhoud en werkwijze

In deze cursus leer je de theorie en achtergronden van de SMTA en de opbouw van de behandeling kennen. Vervolgens oefen je de toepassing van de SMTA met jouw medecursisten. Na deze eerste dag dien je een periode lang ervaring op te doen in jouw eigen werksituatie. Je maakt tevens een opname van een SMTA-behandeling in je eigen werksituatie die je voorafgaand aan de tweede cursusdag aan de docenten toestuurt. Tijdens deze dag wordt een aantal opnames gezamenlijk geëvalueerd en volgt er feedback op jouw handelen.
Let op: Om dag 2 van de cursus te mogen volgen dien je vóór cursusdag 2 een opname van een SMTA-behandeling op te sturen.

Duur

2 cursusdagen (14 SBU)
zelfstudie (6 SBU)

Docent

Mirjam van Tellingen, logopedist/klinisch linguïst
Ariska Groen, muziektherapeut

Kosten

€ 800,- per persoon. Bij gezamenlijke opgave door logopedist en muziektherapeut (dit heeft de voorkeur) zijn de totaalkosten voor het duo 1500,-.
Bij gezamenlijke opgave dien je allebei onderstaande aanmeldstappen te doorlopen. Zodra je aan het betalen toekomt kies je voor de betaalmethode ‘per factuur’ en vragen we je even contact op te nemen.

Indien je je alleen aanmeldt, ben je verplicht om tussen dag één en dag twee samenwerking te zoeken met een eerder geschoolde SMTA-therapeut.

Toelatingseisen

  • Een afgeronde HBO-opleiding Logopedie voor logopedisten
  • Een afgeronde HBO-opleiding Muziektherapie of Muziekagogie voor muziektherapeuten

Materiaal/literatuur

Voorafgaand aan de eerste cursusdag doorloop je een e-learningmodule. Hiervoor krijg je een tijdelijk account op het leerplein van Revalidatie Friesland.

Wil je meer informatie dan kan je contact opnemen met opleidingsadviseur Line Atsma via academie@revalidatie-friesland.nl of op tel.nr. 088 580 1287.