Bij de zorg voor het kind staat het zelfstandig functioneren centraal. Bij het verzorgen, tillen en verplaatsen van kinderen en jongeren met een beperking is het (preventief) inzetten van hulpmiddelen en een goede inrichting van de werkruimte o.b.v. ergonomische principes van groot belang. Het gaat tenslotte om gezond verzorgen van het kind en hun begeleider.
Doelgroep
Behandelaren, leerkrachten, klassenassistenten, begeleiders op een medisch kleuterdagverblijf, verzorgers in thuissituaties en verpleging.
Doel
Inzicht krijgen in til- en verplaatsingstechnieken en mogelijkheden om tillen en verplaatsen te vergemakkelijken.
Data
In onderlinge afstemming.
Accreditatiepunten
Indien gewenst wordt accreditatie aangevraagd.
Inhoud en werkwijze
De cursus bestaat uit een theoretisch gedeelte en een groot praktijkgedeelte. Tijdens de theorie krijg je meer informatie over belasting en belastbaarheid, ergonomie en houding. In het praktijkgedeelte leer je de theoretische kennis te vertalen naar allerlei dagelijkse activiteiten. Je leert tevens hoe je de mogelijkheden van het kind of jongere kunt benutten en hoe je hulpmiddelen kunt gebruiken. Je ervaart welke invloed de volgorde van handelen op de zwaarte van de zorg heeft. Tijdens een huiswerkopdracht oefen je het geleerde in je eigen praktijk.
Toetsing
Praktijkopdracht
Duur
2 x een dagdeel (6 SBU)
Tussenopdracht (1 SBU)
Of anders vormgegeven in afstemming met incompany-opdrachtgever.
Docent
Lies Lucassen, ergotherapeut
Wilma Wybrandi, ergotherapeut
Kosten
De cursus wordt incompany aangeboden. De kosten worden onderling afgestemd op basis van inhoud en locatie van de training. Neem vrijblijvend contact op met coördinator Line Atsma van de Revalidatie Friesland Academie: academie@revalidatie-friesland.nl of tel. 088-5801287.
Materiaal/literatuur
Tijdens de module krijg je schriftelijke informatie mee.