Op aanvraag – Til- en verplaatsingstechnieken bij kinderen met een motorische beperking

Bij de zorg voor het kind staat het zelfstandig functioneren centraal. Bij het verzorgen, tillen en verplaatsen van kinderen en jongeren met een beperking is het (preventief) inzetten van hulpmiddelen en een goede inrichting van de werkruimte o.b.v. ergonomische principes van groot belang. Het gaat tenslotte om gezond verzorgen van het kind en hun begeleider.

Doelgroep

Behandelaren, leerkrachten, klassenassistenten, begeleiders op een medisch kleuterdagverblijf, verzorgers in thuissituaties en verpleging.

Doel

Inzicht krijgen in til- en verplaatsingstechnieken en mogelijkheden om tillen en verplaatsen te vergemakkelijken.

Data

In onderlinge afstemming.

Accreditatiepunten

Indien gewenst wordt accreditatie aangevraagd.

Inhoud en werkwijze

De cursus bestaat uit een theoretisch gedeelte en een groot praktijkgedeelte. Tijdens de theorie krijg je meer informatie over belasting en belastbaarheid, ergonomie en houding. In het praktijkgedeelte leer je de theoretische kennis te vertalen naar allerlei dagelijkse activiteiten. Je leert tevens hoe je de mogelijkheden van het kind of jongere kunt benutten en hoe je hulpmiddelen kunt gebruiken. Je ervaart welke invloed de volgorde van handelen op de zwaarte van de zorg heeft. Tijdens een huiswerkopdracht oefen je het geleerde in je eigen praktijk.

Toetsing

Praktijkopdracht

Duur

2 x een dagdeel (6 SBU)
Tussenopdracht (1 SBU)

Of anders vormgegeven in afstemming met incompany-opdrachtgever.

Docent

Lies Lucassen, ergotherapeut
Wilma Wybrandi, ergotherapeut

Kosten

De cursus wordt incompany aangeboden. De kosten worden onderling afgestemd op basis van inhoud en locatie van de training. Neem vrijblijvend contact op met coördinator Line Atsma van de Revalidatie Friesland Academie: academie@revalidatie-friesland.nl of tel. 088-5801287.

Materiaal/literatuur

Tijdens de module krijg je schriftelijke informatie mee.

1Inschrijven
2Persoonsgegevens
  • DD dash MM dash JJJJ