DCD staat voor Developmental Coordination Disorder. Een relatief onbekende ontwikkelingsstoornis van de coördinatie van bewegingen. Een kind met DCD heeft duidelijke problemen bij dagelijkse taken zoals aankleden, eten met mes en vork, gymnastiek, buitenspelen, sport en schrijven. Veel zorgprofessionals, leerkrachten en ouders weten weinig over DCD. Hierdoor wordt de diagnose vaak (te) laat gesteld. Dit terwijl DCD voorkomt bij 5 tot 6% van de schoolgaande kinderen. Doordat de stoornis relatief onbekend is, worden problemen onvoldoende herkend en krijgen kinderen te laat, onvoldoende of zelfs geen hulp. Lees meer >>>
Meer bekendheid over DCD is dus van groot belang. Het project ‘Juiste zorg op de juiste plek voor kinderen met DCD’ draagt bij aan het vergroten van de bekendheid rondom DCD en heeft als doel dat problemen passend bij DCD tijdig gesignaleerd worden. Met als resultaat dat kinderen op tijd de juiste zorg op de juiste plek ontvangen.
Partners
Het project is een samenwerking tussen Revalidatie Friesland, Steunpunt Onderwijs Noord, Balans-digitaal vereniging voor ouders, Kinderfysiotherapie Leeuwarden, Fysiotherapie Oosterwolde, basisschool De Trieme, basisschool Het Noorderlicht en ouders van- en kinderen met DCD.
Poster signalen DCD
Samen met de partners van het project is een poster gemaakt die kan helpen signalen van DCD of motorische problemen te herkennen. Download de poster via deze link.
Bestellen boek ‘DCD? Snap dat dan!’
In februari 2023 is als onderdeel van het project het boek ‘DCD? Snap dat dan!’ van auteur H.M. Vollenhoven opnieuw uitgebracht. Het is een informatie (ver)werkboek voor kinderen tot 12 jaar. Je bestelt het boek hier.
Op aanvraag – Workshop DCD? Snap dat dan!
Wil je als (basis)school, leerkracht, beweegprofessional of zorgprofessional meer willen weten over DCD? Kom meer te weten over:
- Signalen van een achterstand in de motorische ontwikkeling van een kind
- Hoe het is om Developmental Coordination Disorder te hebben
- De gevolgen van een motorische achterstand bij kinderen
- Wat je zelf kunt doen en wanneer je hulp inschakelt
Meer informatie over de workshop vind je hier.