Op aanvraag – Interdisciplinaire Cognitieve Behandeling voor behandelteams (ICB)

Cognitieve stoornissen die optreden na een niet-aangeboren hersenletsel (NAH) kunnen veel invloed hebben op het verloop van de (revalidatie) behandeling. Een totaalaanpak, waarbij elke behandelaar de patiënt met NAH op dezelfde wijze benadert, helpt bij het bereiken van doelen in de behandeling. Dit vereist dat iedere behandelaar vanuit hetzelfde uitgangspunt te werk gaat, hetzelfde denkkader hanteert en in staat is van daaruit dezelfde benaderingswijze toe te passen. Vanuit deze visie is binnen Revalidatie Friesland de Interdisciplinaire Cognitieve Behandeling (ICB) ontwikkeld. Om de ICB in een behandelteam te implementeren kun je gebruikmaken van deze cursusmodule.

Doelgroep

Multidisciplinair behandelteam met hierin in ieder geval vertegenwoordigd een psycholoog (of een deel van het behandelteam). Andere behandelteamleden kunnen o.a. zijn: ergotherapeut, logopedist, verpleegkundige, fysiotherapeut, maatschappelijk werkende en arts. Om de ICB na afloop van de cursus zo snel en efficiënt mogelijk te kunnen implementeren binnen de behandeling van NAH-patiënten bevelen wij aan van alle behandeldisciplines minimaal een persoon te laten deelnemen aan de cursus.

Doel

Het behandelteam kan na het volgen van de cursus het Handboek in de ICB toepassen bij de behandeling van patiënten met niet-aangeboren hersenletsel.

Data

Op aanvraag.

Accreditatiepunten

ADAP 14,5 punten / Registerplein 20 punten / KNGF 16 punten / V&V 14 punten / ABAN 10 punten.

Inhoud en werkwijze

De cursusmodule wordt alleen in company aangeboden. Je maakt je de ICB en het Handboek eigen door middel van theorie en veel praktische oefeningen die zowel multi- als monodisciplinair worden aangeboden.
De twee cursusdagen zijn verdeeld over een langere periode. Na dag één krijg je een huiswerkopdracht mee om het geleerde te oefenen in de dagelijkse praktijk.

Toetsing

Praktijkopdracht

Duur

2 dagen (14 SBU)
Tussenopdracht (2 SBU)

Docenten

GZ-Psycholoog Revalidatie Friesland
en fysiotherapeut of ergotherapeut van Revalidatie Friesland

Kosten

Op aanvraag

Materiaal/literatuur

Verplicht aan te schaffen:

  • Handboek voor Interdisciplinaire Cognitieve Behandeling.

Bestellen cursusmateriaal

Reacties cursisten

“Goede uitleg, in groepjes werken en oefening met casussen”

“Leuk, afwisselend en vernieuwend”

“Veel info en prettig om de theorie ook meteen in de praktijk te oefenen met een interdisciplinair karakter”

“Lekker actief, goede en begrijpelijke opbouw, goed en rustig uitgelegd”

“Duidelijke presentaties, prettige communicatie, laagdrempelig, openstaand voor vragen. Interactief. Prettige sfeer”

Meer informatie

Voor meer informatie hierover kunt u contact opnemen met Line Atsma, logopedist, academie@revalidatie-friesland.nl of op tel.nr. 088 580 12 87.

De cursus kan worden aangeboden op een locatie centraal in Nederland.

1Inschrijven
2Persoonsgegevens
  • DD dash MM dash JJJJ